torsdag 12 november 2009

Cirkelsågat?


Jag till vänster och Bengt till höger på julfesten förra året

Efter att timmermannen Mattias Hallgren varit i Gula Huset och tittat runt kände vi att vi ar tvungna att kolla upp hur unikt det egentligen skulle kunna vara. Jag tillfrågade Bengt Spade vid industiminnesbyrån, han svar blev detta:

Hej Caroline,

Cirkelsågning började bli populär under 1870-80-talen i takt med att tillverkning av cirkelklingor kom igång. Det var framför allt Stridsberg & Björk i Trollhättan som tillverkade sådana klingor. S & B hade börjat i Torshälla, om jag inte minns fel redan omkring 1866-67, men snabbt flyttat över till Trollhättan. Klingsågen är enkel och billig att tillverka och installera och började därför snabbt användas av små, ofta lokala sågverk istället för ramsågen. Det finns fortfarande en och annan mycket gammal klingsåg kvar i landet. Hillefors Grynkvarn vid Stenkullen har en från 1883 och i Västra Jära utanför Jönköping står det en från 1890. Jag tror därför inte att klingsågat virke var speciellt märkvärdigt då Gula huset byggdes 1892 och tycker nog att det vore fel att göra affär av detta. Nästan varenda "bondesåg" är idag klingsåg, klingsågen är därför den i särklass vanligaste sågmaskinen i vårt land.

Det är mycket lätt att se hur virke är sågat, man tittar helt enkelt på sågspåren! Om de är raka och nästan i rät vinkel mot brädans, plankans eller bjälkens kant så är virket ramsågat eller bandsågat. Om sågspåren däremot har en snäv vinkel mot kanten samt är svängda (=klingans radie) så är virket klingsågat.

Väl att märka är att klingsågat virke mycket längre ansågs ha en sämre kvalitet vad måttstabiliteten beträffar än ram- eller bandsågat virke. Så är det fortfarande om virket är sågat på en bondesåg. De större sågverken som sågar med klinga har en helt annan styrning av stocken än vad de enkla cirkelsågarna har vilket ger ett måttstabilare virke.

Hälsningar
Bengt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar